IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват икономически спад от над 6 на сто в Ирландия

Прогнозите на централната банка са доста песимистични и сочат безработица от 11 на сто

17:44 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват икономически спад от над 6 на сто в Ирландия

Икономиката на Ирландия ще отбележи спад от над 6 на сто през 2009 г., смята ръководителят на централната банка на страната Джон Хърли. Това би означавало, че страната ще бъде сред най-тежко засегнатите от кредитната криза държави в Европа.

Хърли очаква безработицата да достигне 11 на сто, предава BBC. Повод за такива прогнози дава новината, че през януари показателят е достигнал рекордна стойност от 1967 г. досега. Статистиката е отчела, че безработните в страната са достигнали 326 хил. души през първия месец на новата година.

Ирландия, която до скоро беше една от най-бързо развиващите се страни в Европа, навлезе в рецесия през септември 2008 г. и оттогава безработните увеличават непрекъснато своя брой.

Ръководителят на централната банка признава, че прогнозите могат да бъдат ревизирани надолу допълнително. Освен това според него централните банки в момента действат с нестандартни политики за борба с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още