IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частните клиники в Румъния с ръст от 50% в оборота въпреки кризата

10-те водещи частни клиники в страната се очаква да генерират оборот от 160 евро за 2009 г.

11:49 | 10.03.09 г.
Частните клиники в Румъния с ръст от 50% в оборота въпреки кризата

Десетте водещи компании в сектора на частните медицински услуги в Румъния са генерирали общ оборот на стойност над 120 млн. евро за 2008 г., което е ръст от над 50% спрямо 2007 г., когато общите приходи са били 70 млн. евро, съобщава ZF.

Ако прогнозите на специалистите се сбъднат, компаниите от сектора в топ 10 ще генерират оборот от повече от 160 млн. евро за 2009 г. Ръстът на пазара като цяло се очаква да е по-плавен в сравнение с 2008 г., като прогнозите са за 15 и 20% увеличение до повече от 400 млн. евро.

Повечето оператори на частни клиники са регистрирали двуцифрен ръст в приходите за тази година, като индустрията остава една от малкото, които следват положителен тренд на фона на икономическата криза, поразила други разрастващи се сектори.

„Частният сектор за медицински услуги няма как да е толкова засегнат, колкото автомобилния и недвижимия сектор, тъй като става въпрос за търсене и потребяване на услуги, което не може да бъде отложено за следващия икономически цикъл“, казва Серджу Негут от Centrul Medical Unirea (CMU).

2008 е била година на консолидация на пазара за частни медицински услуги, след като през 2007 г. са били наблюдавани придобивания от инвестиционни фондове. През миналата година се е засилила конкуренцията при привличането на корпоративни клиенти, но през 2009 се очаква да има ожесточена битка за хонорарите в обслужваните райони.

Компаниите, които са основният двигател на ръст при десетте най-големи играчи в сектора, отлагат набирането на персонал, а някои от тях съкращават служители.

Все пак водещите оператори са с добра стартова позиция за годината, като MedLife и CMU отчитат ръст от 80-100%. Миналата година, най-силно увеличение бележи Euromedic, чийто оборот се покачи двойно до 14 млн. евро.

Що се отнася до плановете за експанзия за 2009 г., повечето компании възприемат по-предпазлив подход.

„Въпреки че говорим за дейност, която не е фундаментално засегната от икономическата криза, виждаме едно забавяне на инвестициите с директно отражение върху прогнозите за ръст в сектора, в който оперираме“, казва Негут.

От MedLife съобщиха миналата година, че се отказват от инвестиция на стойност 30 млн. евро, но ще вложат 5 млн. евро тази година, за да разширят вече съществуващите си дейности. CMU има шест проекта, част от инвестиционна програма за 8 млн. евро, които предстои да бъдат завършени. За 2009 г. Medicover цели ръст от 15% в оборота. Въпреки обявените инвестиции обаче са налице съмнения за способността на операторите да поддържат ръст от над 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още