IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хедж фондовете в цял свят може да освободят общо 20 хил. души през 2009 г.

През изминалата година хедж фондовете са освободили 10 хил. служители

10:23 | 10.03.09 г.
Хедж фондовете в цял свят може да освободят общо 20 хил. души през 2009 г.

Хедж фондовете може да съкратят 20 хил. служители в цял свят тази година, или 14% от работните места в индустрията заради инвестиционните загуби и отдръпването на клиентите, предава Bloomberg.

През изминалата година хеджфондовете са освободили 10 хил. служители, сочат данни на компанията за човешки ресурси Options Group.

Около 920 хедж фонда, или 12% от общия им брой, са прекратили дейността си миналата година, показва статистика на Hedge Fund Research Inc. Около 70% от общо 6800 фонда, които се управляват от един мениджър, са загубили пари през 2008 г., което означа, че не могат да получат хонорари, докато загубите не бъдат компенсирани. Хонорарите, които обикновено са 20% от инвестиционните печалби, са основният източник за изплащане на бонуси.

Миналата година около 6,5% от работните места в хедж фондовете са били елиминирани, когато активите на клиентите са отчели спад от 37% до 1,2 трлн. долара спрямо своя връх през юни. Банките и инвестиционни посредници са уволнили повече от 272 450 служители, или 5,9 на сто от щата си, след средата на 2007 г.

Активите на хедж фондовете може да загубят още 250 млрд. долара, или 21% от стойността си тази година, показват оценки на анализатор от Morgan Stanley. Това ще остави хедж фондовете, които обслужват по-заможните физически лица и институции, с активи от около 950 млрд. долара – най-ниското ниво от 2004 г.

Според HR специалистите все още има компании от сектора, които търсят да наемат персонал.

„Някои фондове търсят хора, които да са може би по-добри анализатори или портфолио мениджъри,“ казват от Higdon Partners. Има и ограничено търсене на специалисти по управление на проблемните задължения, в областта на управлението на риска, маркетинга и продажбите, които да помогнат при заместването на активи, които са били загубени миналата година.

Няколко фонда търсят брокери, които да купуват и продават ценни книжа в рамките на времеви периоди от 10 минути. В условията на волатилни пазари, този начин на търгуване може да е печеливш. Пример за това е ръководителят на отдела за високочестотна търговия в Citadel, който е помогнал за генериране на възвръщаемост от 40% през 2008 г.

Запълването на свободните позиции в хеджфондовете отнема много по-дълго време от преди, казва експертите.

„Процедурата по наемане наподобява ситуацията през 90-те, когато кандидатите е трябвало да преминат през 15 до 30 интервюта преди да бъдат наети,“ казва Майкъл Карп, изпълнителен директор на Options Group.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още