IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците ползват най-много обществен транспорт от над 50 години

Пътуванията с обществен превоз в САЩ са нараснали с 4% миналата година

17:21 | 09.03.09 г.
Американците ползват най-много обществен транспорт от над 50 години

Изправени пред постоянно променящи се цени на енергията и икономическо забавяне, американците изглежда прибягват към използване на обществен транспорт през 2008 г. най-много от повече от 50 години насам, показват данни на Американската асоциация за обществен транспорт, цитирани от Ройтерс. 

Пътуванията на американците с обществен превоз са наброявали 10,7 млрд. миналата година – с 4% повече от 2007 г.

„Докато много други индикатори в икономиката ни се понижават, общественият транспорт се засилва,“ казва вицепрезидентът на асоциацията Роузмери Шеридан.

Цената на бензина в САЩ достига рекордни нива през 2008 г., отчитайки ръст от повече от 4 долара на галон през юли. Въпреки че цената му започва да се понижава през есента, ефектът от глобалната икономическа криза ограничава търсенето на горивото и много хора предпочитат да се возят с обществен транспорт, за да спестят пари, казва Шеридан.

Пътуванията с обществен транспорт са се увеличили с 4,12 % през декември до 842 млн. През четвъртото тримесечие на 2008 г. използването на публичен превоз се е покачило с 1,68 на сто до 2,7 млрд. пътувания в сравнение със същия период на предходната година.

Това е петата поредна година, в която асоциацията отчита рекорд в пътуванията. Въпреки това Шеридан смята, че рецесията ще отслаби използването на обществен транспорт през 2009 г., тъй като поради високата безработица по-малко хора ще пътуват до работа.

От друга страна, през миналата година американците са шофирали по-малко. Изминатото разстояние от автомобилите по магистралите е намаляло с 3,6% или с почти 108 млрд. мили (173 млрд. км) през 2008 г. спрямо 2007 г., съобщават от транспортното министерство в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още