IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет: Американската икономика беше на косъм от колапс през септември

Въпреки това САЩ притежава най-добрата измислена досега икономическа машина, смята милиардерът

15:32 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет: Американската икономика беше на косъм от колапс през септември

Милиардерът Уорън Бъфет заяви, че американската икономика „е паднала в пропаст“, но вероятно ще успее да излезе от нея. Това обаче може да коства изключително висока инфлация, по-голяма от регистрираната в САЩ през 70-те години на миналия век.

В интервю за CNBC 78-годишният инвеститор заяви, че икономиката е била на едва няколко часа от пълния колапс през септември, когато кредитните пазари се свиха рязко, Lehman Brothers банкрутира, а AIG получи първата си спасителна инжекция. „Светът почти спря“, казва Бъфет за тогавашната ситуация.

По време на своето интервю Бъфет отново каза, че страната е изправена пред „икономически Пърл Харбър“ и преживява „близък до най-лошия възможен сценарий“, както заяви и пред акционерите на собствената си компания преди десетина дни. Причината за това е замиращата бизнес активност, както и увеличаващата се безработица.

Бъфет отправи призив към представителите на демократите и републиканците да загърбят междупартийните спорове и да се обединят под лидерството на Барак Обама за възстановяване на доверието в банковата система и стабилизирането на икономиката и да комуникират за повишаване на ефективността на усилията в тези насоки.

Мнението на милиардера е, че американците, включително и той, не са успели да предвидят остротата в спада в цените на жилищата, което доведе до проблеми при секюритизацията и другите видове дългови инструменти, чиято стойност е зависела от продължаването на позитивното ценово движение или поне от липсата на пазарен срив.

В подкрепа на дългосрочния си оптимизъм Бъфет изрази мнение, че икономиката не може да се обърне внезапно, но въпреки това след срок от пет години може да гарантира, „че машината ще работи добре“. „Притежаваме най-добрата икономическа машина, която човечеството някога е успяло да изобрети“, казва специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още