IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия национализира последната голяма банка в страната

Банката има проблеми с ликвидността, за четвъртото тримесечие има загуба от 616 млн. евро преди данъци

13:02 | 09.03.09 г.
Исландия национализира последната голяма банка в страната

Органите за финансов надзор в Исландия обявиха, че са придобили инвестиционната банка Straumur Burdaras, последната голяма исландска банка, останала стабилна след финансовия колапс на страната през октомври, съобщава Ройтерс. 

Банката е осведомила властите, че ликвидното й състояние вече не е достатъчно силно, за да поддържа операциите на компанията.

Вследствие на това регулаторите са решили да свикат общо събрание на акционерите на Straumur и да отстранят временно целия борд на директорите, като функциите му ще се поемат от назначен от регулаторите комитет.

Изпълнителният директор на банката Уилям Фол е подал оставка, която е влязла веднага в сила. Само до преди месец Фол е уверявал, че банката ще има добри резултати благодарение на по-фокусираните си и с намален мащаб операции.

Straumur има загуба от 616 млн. евро преди данъци за четвъртото тримесечие заради значителни загуби от заеми и отписване на активи.

От финансовия регулатор са уверили, че депозитите в банката са изцяло гарантирани.

Търговията с акции на банката на OMX Nordic Exchange е спряна, са съобщили междувременно от борсата. Последната цена на акциите е била 1,71 исландски крони при достигнат връх от 23,45 крони в средата на 2007 г.

Към края на 2008 г. активите на банката възлизат на 3,4 млрд. евро, като 1,4 млрд. евро от тях са заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още