IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново свиване на доставките от ОПЕК тласка петрола към 50 долара за барел

Седмицата стартира с ръст на котировките от над 2%

09:00 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ново свиване на доставките от ОПЕК тласка петрола към 50 долара за барел

Новата седмица стартира с ръст в цената на петрола от над 2 на сто на борсата в Ню Йорк. Според анализатори основната движеща сила на котировките са очакванията черното злато да премине над границата от 50 долара за барел заради рекордното свиване на доставките от страна на ОПЕК.

От септември досега Организацията на страните износителки на петрол е понижила квотата си за продажба с 13 на сто, показва информация на Bloomberg. Пазарните участници са в очакване на нова редукция на предлагането след предстоящата на 15 март среща на лидерите на ОПЕК.

В същото време вече се наблюдава и понижение на запасите от черното злато, което също вероятно ще повлияе за подкрепа на котировките.

Това доведе до ръст в цената на петрола в първите часове на търговия за новата седмица, като априлските фючърси поскъпнаха с 2,1 на сто на електронната платформа на борсата в Ню Йорк до 46,49 долара за барел.

Миналата седмица петролните контракти с доставка през април повишиха цената си с 1,7 на сто, а през предходната скочиха с 12 на сто. В същото време фючърсната търговия индикира нива от около 50 долара за барел през второто тримесечие на 2009 година.

Днес на борсата в Лондон петролът от сорта Брент поскъпва с 1,2 на сто до 45,40 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още