IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JPMorgan: Румъния ще отбележи спад от 3% през 2009 година

Анализаторите се опасяват, че лошите кредити в банковата система могат да достигнат 15-20 на сто тази година

10:57 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan: Румъния ще отбележи спад от 3% през 2009 година

Икономиката на Румъния вероятно ще отбележи спад от 3 на сто през 2009 г., според оценките на JPMorgan. По-мрачна обаче е прогнозата, че лошите кредити в банковата система на северните ни съседи може да достигнат значителното ниво от 15-20 на сто от отпуснатите заеми, след като за 2008 г. този дял е бил едва 3 на сто.

„Икономическият ръст на Румъния от последните години беше подхранен от увеличаване на дефицита по текущата сметка (14 на сто от БВП за 2007 година) на основата на кредити в чужда валута. Страната ще се изправи пред болезнено приспособяване на дефицита, като нашите икономисти очакват икономически спад от 3 на сто заради забавяне на кредитирането“, се казва в доклад на JPMorgan, разпратен до банките в Източна Европа, съобщава ActMedia.

Затягането на кредитирането би могло да доведе до значителен ръст на проблемните кредити, смятат още анализаторите. Според техните песимистични оценки съотношението на лошите към всички кредити може да скочи от 3 на сто през 2008 до 15-20 на сто през 2009 г.

В анализа се посочват и високата зависимост на румънската банкова система от външно финансиране, както и значителният дял на кредитите в чужда валута в банковите баланси.

Оценките на JPMorgan показват, че Румъния вероятно ще се обърне за финансова помощ към ЕС и МВФ, като причината за това няма да бъде толкова обезценяването на валутата на страната, колкото острият спад на икономиката и проблемите в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още