IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Coca-Cola ще инвестира още 2 млрд. долара в Китай

Инвестицията идва в допълнение на вече отделените 2,4 млрд. долара за придобиването на китайската Huiyuan Juice Group

10:08 | 06.03.09 г.
Coca-Cola ще инвестира още 2 млрд. долара в Китай

Най-големият производител на безалкохолни напитки в света Coca-Cola Co заяви днес, че ще инвестира 2 млрд. долара в нов завод и дистрибуционна инфраструктура в Китай през следващите три години.

Компанията планира да ускори развитието, за да е сигурна, че продуктите отговарят на местния вкус, се посочва в нейно изявление, цитирано от Ройтерс.

Инвестицията от 2 млрд. долара идва в допълнение на вече отделените 2,4 млрд. долара за придобиването на китайската Huiyuan Juice Group, е пояснил говорител на компанията.

Глобалната финансова криза предизвика опасения, че офертата за придобиване на Huiyuan от страна на Coca-Cola може да не се състои поради поевтиняването на акциите на китайската компания.

От Huiyuan Juice обаче, която е най-големият производител на сокове в страната, казаха по-рано тази седмица, че не са им известни промени в предложението на Coca-Cola и че щатската компания ще бъде задължена да отправи офертата, ако предварителните условия бъдат спазени.

Ако офертата успее, това ще бъде най-голямото придобиване на китайска компания от чуждестранен конкурент. Сделката подлежи и на одобрението на китайското правителство.

„Ангажиментът ни и доверието ни в Китай никога не се разколебават“, казва в съобщението Мухтар Кент, президент и изпълнителен директор на Coca-Cola.

Най-големият иновационен и технологичен център на компанията в Азия беше открит в петък в Шанхай. Проектът на стойност 90 млн. долара е част от тригодишен инвестиционен план за Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още