IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР инвестира близо 7 млрд. евро през 2009 г.

Средствата ще бъдат насочени за капиталови инвестиции, финансиране на дългове и насърчаване на търговията и подобряване на паричните потоци

17:17 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР инвестира близо 7 млрд. евро през 2009 г.

През 2009 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предвижда общо в страните, в които оперира, включително и в България, да инвестира близо 7 млрд. евро, с близо 20 на сто повече спрямо 2008, съобщи регионалният директор на банката Калин Митрев на конференция във връзка с инвестициите в България и Югоизточна Европа.

В условията на криза средствата ще бъдат насочени в посока капиталови инвестиции, финансиране на дългове и насърчаване на търговията и подобряване на паричните потоци.

До 60 на сто от инвестициите се предвижда да бъдат вложени извън финансовия сектор, включително за подпомагане на малките и средни предприятия и за енергийна ефективност. По този начин ЕБВР цели подкрепа на ликвидността и обслужване на дълговете.

Като основно следствие от финансовата криза от гледна точка на ЕБВР Митрев изтъкна затягане на кредитирането и свиване на износа.

За подпомагане на малките и средни фирми са насочени и инвестициите на т.нар. Европейски инвестиционен фонд Люксембург, каза неговият представител Янис Цакридис.

Той поясни, че фондът действа на територията на ЕС, а също и в страните, които са кандидати за присъединяване към съюза, но досега е извършил финансиране само в 12 страни, като в България е била осъществена една операция на фонда и се предвижда до края на годината да бъде подписан договор за изпълнението на още една.

Фондът, който е учреден преди четири години, разполага с общ капитал от 3 трлн. евро, като 27 на сто от капитала му е на Европейската комисия. Основните направления на инвестиции са от една страна във фондове за рисков капитал, но не и във фирми с рисков капитал, а от друга - даване на гаранции, обвързани с ценни книжа.

По първото направление досега са извършени инвестиции на стойност 2,5 млрд. евро, а по второто – 3,5 млрд. евро. Предвижданията са през следващите четири години инвестициите на фонда и по двете направления да се удвоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още