IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише понижи драстично прогнозата за икономиката на еврозоната

Президентът на ЕЦБ очаква спад в границите между 2,2 и 3,2 на сто, след като предишните прогнози бяха за максимално свиване от 1 на сто

17:13 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише понижи драстично прогнозата за икономиката на еврозоната

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише съобщи, че институцията понижава значително очакванията си за бъдещото развитие на икономиката на еврозоната. По време на пресконференцията след съобщаването на решението за понижаване на лихвата до рекордните 1,5 на сто специалистът заяви, че се очаква икономиката на еврозоната да се свие с между 2,2 и 3,2 на сто.

Предишните оценки на институцията бяха за свиване на икономиката с между 0 и 1 на сто, но влошената ситуация в макроикономически план е довела до ревизията. За 2010 година пък ЕЦБ прогнозира движение на икономиката в границите между -0,7 и 0,7 на сто, след като през декември бе обявена прогноза за ръст между 0,5 и 1,5 на сто.

Оценките на Трише отразяват гледната точка на ЕЦБ, според която глобалната икономика „е отслабнала значително през последните месеци“, но ще успее „постепенно да започне възстановяване през 2010 година“, предава ВВС.

Относно инфлацията Трише прогнозира, че тя ще остане значително под заложения от ЕЦБ таргет от 2 на сто през настоящата и следващата година.

Днес освен лихвения процент в еврозоната бяха публикувани и данните за икономическия растеж. Те показаха спад от 1,5 на сто на тримесечна база през последните месеци на 2008 година, което не се е случвало от 1995 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още