IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов ръст за азиатските индекси

Борсите в Азия отбелязват втори пореден ръст, водени от представителите на добивния сектор и строителството

11:34 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов ръст за азиатските индекси

Повечето борсови индекси в Азия отбелязаха повишения днес, водени от представителите на добивния сектор, тъй като се появяват спекулации, че търсенето на индустриални метали за производството ще започне да нараства. Известен оптимизъм вдъхна и изявление на премиера на Китай, който заяви, че страната ще се цели в икономически ръст от 8 на сто тзаи година, но се въздържа да обяви увеличение на разходите за стимулиране на растежа.

Тази сутрин регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движеше с повишение от 0,6 на сто до 72,70 пункта. На по-ранен етап от търговията бенчмаркът напредваше с 2,3 на сто, но пасивността на китайският министър-председател охлади настроенията и в крайна сметка съотношението между поскъпващите и поевтиняващите акции е две към едно, предава Bloomberg.

Днес в Япония Nikkei 225 напредна с 3 на сто, за да приключи сесията при 7 433,49 пункта. Основна причина за оптимизма беше поевтиняването на йената до най-ниското й ниво спрямо долара от 5 ноември миналата година насам. То дава добри перспективи пред печалбите на местните компании и логично води до покупки на акции.

Обявените от премиера на Китай намерения за ръст от 8 на сто и увеличаване на разходите за инфраструктура доведе до ръст на CSI 300 с 0,9 на сто до 2 304,92 пункта. Ръст от 2,1 на сто отбеляза тайванският индекс Taiex, а в Хонконг Hang Seng отстъпи с 1 на сто до 12 211,24 пункта.

Ръстове бяха регистрирани още в Южна Корея, където KRX 100 напредна с 0,2 на сто до 2 249,72 пункта, както и в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси се повишиха съответно с 0,7 и 0,9 на сто.

Към момента значителен спад от 3,3 на сто се наблюдава при движението на индийският индекс Sensex 30, а в Сингапур Straits Times губи 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още