IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чак в Южна Корея се притесниха за Източна Европа

Финансовият министър на страната смята, че дестабилизацията на региона може да доведе до влошаване на икономическата криза в Западна Европа и по света

11:11 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чак в Южна Корея се притесниха за Източна Европа

Притесненията относно състоянието на икономиките на страните от Източна Европа стигнаха чак до Южна Корея. Финансовият министър на азиатската държава Хюн Джунг Юн изрази опасения, че потенциално влошаване на кризата в региона би могло да доведе до задълбочаване на проблемите в Западна Европа и света.

„Икономиките от Източна Европа са изложени на опасност от потенциална финансова криза, опасенията относно допълнително изостряне на глобалната финансова нестабилност се засилват, а това води до флуктуации на валутните курсове, лихвените проценти и цените на акциите“, е заявил днес финансистът, предава АР.

Финансовият министър е казал още, че съществуват опасения, че държавите от Западна Европа и финансовите институции с експозиции в региона биха могли да се окажат в ситуация, в която „да е трудно да функционират правилно“, при положение че в Източна Европа има изостряне на кризата.

„В подобна кризисна ситуация ние разбира се смятаме, че ефектите ще се прераснат и в глобална криза“, смята Юн.

Според него дори собствената му страна не би могла да избегне ефектите на такава криза, но влиянието й върху Южна Корея е малко вероятно да бъде със значителна сила поради ограничената експозиция към Източна Европа.

Изказването на финансовият министър на Южна Корея е поредният коментар от високопоставена личност или институция относно нестабилността в региона на Централна и Източна Европа.

Поради зачестилите атаки срещу страните от тази област на Европа вчера ръководителите на централните банки на Чехия, Полша, Румъния, Словакия и България разпространиха становище, с което критикуват тенденцията за отрицателни коментари на ситуацията в региона и определиха изказванията от последните дни като подвеждащи и като източник на риск за стабилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още