IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премиерът на Китай: Изправени сме пред трудна година

Въпреки проблемите Уън Дзябао обещава 8% икономически ръст и значителни инвестиции за създаване на работни места

09:11 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Китай: Изправени сме пред трудна година

Китай е изправен пред най-тежката си година от началото на новия век, смята премиерът на страната Уън Дзябао. Причината за това е глобалната икономическа криза, която поставя сериозни изпитания пред страната, става ясно от изявлението на премиера при откриването на годишната сесия на китайския парламент.

В своето обръщение премиерът за пореден път заяви, че инвестиционната програма на стойност 585 млрд. долара, която има за цел да стимулира икономиката, вече се прилага. Освен това Дзябао обяви като цел постигането на икономически ръст от 8 на сто през 2009 година, както и увеличаване на потреблението и търсенето в страната.

Премиерът каза още, че се надява правителството да успее да създаде 9 млн. нови работни места в градовете, както и да бъде постигнато увеличение от 25 на сто в разходите на местните правителства.

„В Китай, която е развиваща се страна с 1,3 млрд. души население, поддържането на значителен темп на растеж на икономиката е съществен за увеличаване на заетостта в градските и селските райони, за увеличаване на приходите на населението и осигуряването на социална стабилност“, смята Дзябао.

По време на изказването си премиерът призна, че Китай страда от глобалната криза и че в страната липсва адекватна политика за разходите за социална сигурност и здравеопазване, съобщава ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.03.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още