IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ се прицели в офшорките

Според доклад на Конгреса 83 от 100-те най-големи публично търгувани щатски компании имат подразделения в страни с ниски или дори никакви данъци

20:31 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ се прицели в офшорките

Щатското правителство ще предприеме „амбициозна“ програма за налагане на строг контрол върху компаниите, които избягват плащането на данъци чрез офшорни схеми, е заявил финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, цитиран от Bloomberg.

Проследяването на нарушителите и затварянето на вратичките в закона е особено важно в момент, когато икономиката се влошава и правителството има рекорден бюджетен дефицит, е казал Гайтнър пред финансовата комисия към Сената.

Да се позволява на компании и частни лица да се измъкват от плащането на своя дял “не е справедливо, особено предвид размера на данъчните предизвикателства, които наследихме”, е заявил Гайтнър.

Според доклад на Конгреса, публикуван през януари, 83 от 100-те най-големи публично търгувани щатски компании имат подразделения в страни с ниски или дори никакви данъци като Каймановите острови и остров Ман. Сред тези компании са American International Group, Citigroup, Bank of America и Morgan Stanley. Всички те получиха държавна помощ за справяне с кризата.

Гайтнър е заявил пред сенаторите, че данъчните служби искат увеличаване на отпусканите им средства, за да разследват данъчните измами, както и че администрацията на Белия дом ще “разгледа пълния набор от идеи” за намаляване на офшорните схеми.

Самият Гайтнър трябваше да плати близо 50 хил. долара данъци със закъснение преди кандидатурата му за поста на финансов министър да бъде потвърдена от Сената. Той обаче не беше единственият номиниран от президента Барак Обама с данъчни проблеми, като в някои от случаите скандалите доведоха до оттегляне на кандидатури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още