IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изказване на Обама изстреля борсата, но оптимизмът продължи едва час*

Президентът на САЩ заяви, че настоящите цени позволяват сделки с голям потенциал за печалба, ефектът беше краткотраен

23:02 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изказване на Обама изстреля борсата, но оптимизмът продължи едва час*

Американският президент Барак Обама вдъхна голяма доза оптимизъм на капиталовите пазари и водещите индекси се устремиха нагоре след негова вербална интервенция. Ефектът от думите на Обама обаче беше изключително краткотраен и продължи едва около час. Така ставаме свидетели на поредната изключително волатилна борсова сесия в САЩ след няколко промени в посоката на настроенията днес.

Обама заяви, че настоящите цени на акциите дават потенциал за печалба, което бе достатъчно за коренна промяна в настроенията на пазарните участници. По-рано днес на борсата в САЩ преобладаваха песимистичните настроения, след като вчера Dow Jones падна на нивото си от 1997 година.

Подкрепа на пазара оказа и финансовият министър Тимъти Гайтнър, който пък заяви, че администрацията на Обама се насочва към оценяване на потенциалната цена, която може да има спасяването на банковата система. Това Гайтнър е направил по време на изявление пред конгресмени.

По-рано днес в американския Сенат говори и председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че вероятно ще са необходими още средства за подпомагане на банковата система. Специалистът изрази и мнение, че възможността на правителството да върне доверието в икономиката се крие в успеха на стабилизиране на финансовия сектор.

След изявленията на Обама и Гайтнър основните индекси скочиха с по над 1 на сто само в рамките на около 30 минути. Преди този момент борсовите индикатори се движеха със спадове в рамките на около 1 на сто.

В крайна сметка индексът на сините чипове Dow Jones падна с 0,60 на сто до 6724,19 пункта, макар съвсем малко по-рано да се движеше с ръст от над 1 на сто. По този начин индексът остава доста под психологическата бариера от 7 000 пункта, под която падна вчера.

Широкият борсов индекс S&P 500 пък не успя да се задържи над 700 пункта, макар да се движеше с повишение от 1 на сто до 707,30 пункта към 22:00 часа. Бенчмаркът обаче набързо заличи спечеленото и приключи със спад от 0,7 на сто до 696,22 пункта малко преди края на сесията.

Технологичният индекс Nasdaq Composite отстъпи с минималните 0,14 на сто до 1 321,01 пункта.

*Актуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още