IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна сесия на силна волатилност в САЩ*

Изказването на председателя на Фед и поредни негативни данни за състоянието на американската икономика обърнаха настроенията

19:04 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна сесия на силна волатилност в САЩ*

Краткото рали на американските индекси, което продължи едва около 2 часа приключи и индексите отново преминаха на отрицателна територия. След вчерашния си мащабен спад, който върна основните борсови индикатори до нивата им от 1997 година, настроенията бяха позитивни и борсата се оцвети в зелено в началото на днешната сесия.

Постепенно обаче индексите успяха да се стабилизират и в средата на сесията търговията отново е на положителна територия.

Позитивните настроения успяха да доведат до ръстове на борсите в Западна Европа, но след промяната на сентимента и те преминаха на червено. Днешната сесия в Германия приключи със спад от 0,1 на сто за DAX, във Франция САС 40 се понижи с 0,7 на сто, а във Великобритания и Швейцария водещите индекси паднаха съответно с 2,9 и 1,8 на сто.

Причина за промяната на настроенията стана изказването на председателя на Фед Бен Бернанке, който заяви, че възстановяването на икономиката зависи от способността на правителството да стабилизира финансовите пазари и се обяви за увеличаване на помощта за финансовия сектор.

Повод за негативизъм дадоха и поредните разочароващи данни за американския пазар на имоти, които отново се оказаха по-слаби от предварителните прогнози. Планираните продажби на жилища в САЩ са отбелязали рекорден спад през януари, като индексът на продажбите, разработван от Националната асоциация на жилищните брокери е паднал със 7,7 на сто до 80,4 пункта при прогнози за спад до 85,1 пункта.

Началото на днешната сесия беше позитивно и основните индекси се напреднаха с по над 1 на сто. Два часа и половина след началото на сесията обаче Dow Jones Industrial Average се движеше с понижение от 0,5 на сто до 6 732,07 пункта. Така спадът на индекса от върха му, регистриран през октомври 2007 година, вече надхвърля 50 на сто.

В средата на сесията индексът на сините чипове напредва с 0,4 на сто до 6 790,69 пункта.

Широкият индекс S&P 500 пада с 0,8 на сто до 695,33 пункта, преминавайки под психологическата граница от 700 пункта. Последният случай, когато индексът е завършвал сесията под това ниво е бил на 28 октомври 1996 година, предава АР. Постепенно обаче бенчмаркът отново се върна над психологическото ниво и към момента регистрира ръст от 0,3 на сто до 702,73 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък се повишава с 0,6 на сто до 1 330,77 пункта.

*Актуално към 19:0 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още