IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Испания е скочила с 50% за година

През февруари близо 155 хил. души са останали без работа, от началото на годината безработните са се увеличили с 10 на сто

17:13 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Испания е скочила с 50% за година

Броят на безработните в Испания продължава да нараства и поставя все повече предизвикателства пред икономиката на страната. През февруари работата си са загубили 154 958 души, показват официалните данни на правителството. Това означава, че заедно с близо 200-те хиляди души, които бяха съкратени през януари, безработните са се увеличили с 10 на сто от началото на годината.

За последните 12 месеца ръстът на показателя е фрапиращ – безработните в страната са се увеличили с впечатляващите 50 на сто и вече са почти 3,5 млн. души.

Прогнозите на анализаторите са, че въпреки по-малкия брой съкращения през февруари, ситуацията на пазара на труда в Испания ще продължи да се влошава и през второто или най-късно през третото тримесечие безработните ще надхвърлят 4 млн. души, предава ВВС.

Нивото на безработица в Испания в настоящия момент е най-високо от 1996 година насам. По този показател страната е лидер в рамките на Европейския съюз, като в края на 2008 година нивото на безработица беше 13,9 на сто.

Прогнозите на Европейската комисия са, че ситуацията ще се влоши още и до края на годината безработицата ще стигне 16,1 на сто, а през 2010 година тя ще се повиши до 18,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още