IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова програма за кредитиране в САЩ може да излее до $1 трлн. на пазара

Днес американското финансово министерство и Федералният резерв обявиха старта на нов пакет от мерки за стимулиране на кредитния пазар

16:37 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нова програма за кредитиране в САЩ може да излее до $1 трлн. на пазара

Властите в САЩ стартират нова програма за кредитиране, с помощта на която би могло да се отпуснат заеми за до 1 трлн. долара за малкия бизнес и потребителите в страната. Това става с т.нар. Програма TALF, която има за цел отпускане на средства срещу обезпечение от ценни книжа, зад които стоят различни видове активи.

Първите кредити ще бъдат предоставени още на 25 март, съобщава Market Watch, позовавайки се на източници от американското правителство.

Банката на Федералния резерв в Ню Йорк ще отпусне заеми за до 200 млрд. долара към притежатели на ценни книжа с висок рейтинг, каквито са например потребителските и студентските кредити, кредитните карти и заемите за покупка на автомобили, както и заемоте за малкия бизнес.

Програмата е създадена с цел да се размразят каналите за кредитиране и така да се стигне до създаване на стимули за икономически разтеж, заявяват от Фед. Очаква се централната банка да провежда ежемесчени отпускания на средства до края на годината, което според собствените й оценки би наляло до 1 трлн. долара на кредитния пазар.

Плановете на правителството и програмата бяха обявени още през ноември, но първоначално не влезе в сила, тъй като правилата за участие в нея претърпяха промяна с цел разширяване на видовете активи, които се приемат като обезпечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още