IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ с първи ръст от седем месеца

Разпродажбите след празниците са оказали голямо влияние за повишението на показателя

16:13 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в САЩ с първи ръст от седем месеца

Потребителските разходи на американците са отбелязали първи ръст за последните седем месеца. През януари те са се повишили повече от предварителните очаквания, като основната причина за това са големите разпродажби, към които са прибегнали търговците в страната.

Индексът на потребителските разходи се е увеличил с 0,6 на сто след спад от 1 на сто през декември, показват публикуваните днес данни на американското търговски министерство. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за увеличение с 0,4 на сто, предава Bloomberg.

В същото време личните доходи на американците са нараснали с 0,4 на сто, подкрепени главно от усилията на правителството да подпомогне икономиката. Въпреки това заплатите се понижават за трети пореден месец, спадайки с 0,2 на сто.

„Не смятам, че сме достигнали точката, където можем да очакваме значително нарастване на дохода и разходите“, смята Дейвид Реслър от Nomura Securities. Това предполага, че анализаторите са настроени по-скоро за задълбочаване на спада на разходите през следващите месеци.

Опасения относно бъдещето на американската икономика показват и фючърсите на основните борсови индекси. Около 30 минути преди старта на днешната сесия те се понижават значително, като Dow Jones е на път да мине под 7 000 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още