IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни борсови спадове в Азия

Единствено в Китай индексите излязоха „на зелено” след сигнали, че спасителният план на правителството действа

12:01 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силни борсови спадове в Азия

Борсовите индекси в Азия започнаха новата седмица със силни понижения, което доведе до най-големия спад на регионалния бенчмарк MSCI Asia Pacific за последните шест седмици. Повод за негативните настроения дадоха някои разочароващи новини за състоянието на водещи икономики от региона.

За разпродажбите повлияха данните, че в Япония заплатите продължават да спадат, което подклажда опасенията за дълга и тежка рецесия. На настроенията се отрази и съобщението на статистическите служби в Южна Корея, че износът на страната се е понижил за четвърти пореден месец.

Като следствие от това регионалният индекс се смъкна с 3,4 на сто до 72,65 пункта тази сутрин, с което увеличи спада си от началото на годината на 19 на сто.

В Япония Nikkei 225 се понижи с 3,8 на сто до стойност на затваряне 7 280,15 пункта, което е най-голямото дневно понижение от 15 януари досега. Причината за разпродажбите в страната бяха данните, че заплатите в страната са намалели отново. Това, както и новото поевтиняване на суровините подклажда страховете от продължителна рецесия, предава Bloomberg.

Днес в Хонконг Hang Seng падна с 3,9 на сто до 12 317,46 пункта, а в Южна Корея Kospi падна с 4,2 на сто до 1 018,81 пункта. На борсата в Тайван Taiex се смъкна с 2,9 на сто и приключи сесията при 4 425,83 пункта.

Единствен от основните пазари днес на зелено премина китайският. Повод за това даде изказване на премиера на страната, че спасителният план за икономиката вече дава ясни резултати. Така CSI 300 прекрати серията от пет поредни понижения и се повиши с 1,1 на сто до 2 164,67 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още