IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AIG ще получи още 30 млрд. долара за оцеляването си

САЩ вече наля 150 млрд. долара в застрахователния гигант, подготвя се нова операция за подпомагане

10:45 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
AIG ще получи още 30 млрд. долара за оцеляването си

Закъсалата застрахователна компания AIG ще получи още до 30 млрд. долара под формата на помощ за оцеляването си, съобщава АР, позовавайки се на източници, близки до компанията. Поредната финансова инжекция идва като четвърти спасителен пакет от правителството, което вече наля 150 млрд. долара в някога най-големия застраховател.

Подпомагането на AIG трябва да бъде обявено днес заедно с публикуването на резултатите за последното тримесечие на годината, предава информационната агенция. Предварителните очаквания са да бъде отчетена фрапираща загуба от 60 млрд. долара за последните три месеца на миналата година.

До момента AIG е получила 150 млрд. долара от държавата, тъй като властите в САЩ смятат, че тя е прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира. В замяна на това правителството вече притежава 80 на сто от компанията.

Очаква се въпросните 30 млрд. долара да бъдат отпуснати от Федералния резерв и финансовото министерство като част от програмата за изкупуване на проблемни активи. От въпросната програма вече бяха заделени 40 млрд. за застрахователната компания, но те не са достатъчни.

В замяна на помощта се очаква Фед да придобие дялове в две от международните подразделения на AIG. Вместо да върне използваните вече 38 млрд. долара от държавната помощ под формата на кеш и начислена лихва, компанията ще предостави на държавата дялове от базираната в Азия АIA, както и от опериращата в 50 държави American Life Insurance.

Други 20 до 25 млрд. долара от получените от Фед средства ще могат да бъдат използвани за отпускане на кредити, добавя АР.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още