IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама обеща да се бори за предложения бюджет

Президентът на САЩ заяви, че се готви за битка с мощни лобисти и интереси, които са против проектобюджета

14:23 | 28.02.09 г.
Обама обеща да се бори за предложения бюджет

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди в седмичното си радиообръщение днес, че се готви за битка срещу мощни лобисти и специални интереси, които са против проектобюджета на стойност 3,55 трлн. долара, предложен от него.

Проектът на Обама предвижда данъчни увеличения за най-богатите американци и големите корпорации и огромен бюджетен дефицит в размер на 1,75 трлн. долара.

„Тези мерки няма да се впишат добре в специалните интереси и лобисти, които имат инвестиции в старите начини за правене на бизнес”, заяви американският президент.

„Знам, че се стягат за битка, докато говорим. Моето послание към тях е следното - „Аз също”, каза той, цитиран от Ройтерс.

По думите му проектобюджетът отразява промените, обещани по време на изборната кампания – данъчни намаления за 95% от работещите американци, намаление на данъчните облекчения за тези, които изкарват по над 250 хил. долара, по-ниски разходи за здравеопазване, образователна реформа и увеличаване на употребата на чиста енерегия от възобновяеми източници.

Президентът посочи още, че бюджетът отразява факта, че САЩ са изправени пред финансова криза, скъпа рецесия и трилионен дефицит.

„Предвид тази реалност, ще трябва да бъдем по-бдителни отвсякога при елиминирането на програми, които не са ни необходими, за да има място за инвестициите, които ни трябват".

„Осъзнаваме, че приемането на този бюджет няма да е лесно, защото той е истинска и голяма промяна и заплашва да промени статуквото във Вашингтон”, каза Обама.

„Сегашната система може и да работи за мощните и добре свързани интереси, които управляваха Вашингтон далеч твърде дълго, но аз не. Аз работя за американския народ”, заяви Обама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 28.02.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още