IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси записаха пореден месец на силни понижения

Новините около Citigroup и британската Lloyds повлияха за спада в петък, фармацевтичният сектор пак понесе загуби

20:09 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси записаха пореден месец на силни понижения

Европейските акции завършиха последната сесия за седмицата и за месеца с понижения след съобщението, че американското правителство ще поеме до 36% от капитала на Citigroup.

Британският индекс FTSE 100 загуби 2,18% от стойността си до 3830,09 пункта. Понижението на индикатора от началото на годината е 13,6%, а само за месец февруари – близо 9%.

За спада на индекса днес сериозно влияние оказаха и обявените значителни загуби на британската банка Lloyds Banking Group (LBG), създадена след обединението на HBOS и Lloyds TSB. От групата освен това предупредиха, че очакват 2009 да е „още една трудна година”, както и че продължават разговорите си с британското правителство за подкрепа на институцията.

Акциите на Lloyds паднаха с над 22%, силни понижения отчетоха и много други банки, сред които Royal Bank of Scotland (със спад от 20%), Barclays (-17,4%), HSBC (-6,8%).

Фармацевтичните книжа също бяха подложени под натиск, като според анализатори, цитирани от Ройтерс, инвеститорите се опасяват, че предложенията на американския президент Барак Обама за подобряване на достъпа на американците до здравноосигурителната система ще намали печалбите на сектора.

Акциите на AstraZeneca загубиха 4,84% от стойността си, книжата на Sanofi-Aventis паднаха с 3,93%, а тези на GlaxoSmithKline - с 1,02%. В четвъртък фармацевтичните компании бяха сред основните губещи и на борсата в Ню Йорк.

Днешната сесия завърши със спад от над 2% и за германския индекс DAX. Той се понижи с 2,51 на сто, достигайки 3843,74 пункта. Спадът му от началото на годината вече е над 20%, а за февруари – 11 на сто.

През миналия месец френският CAC 40 е заличил 8,5% от стойността си, като днес затвори с 1,54% надолу до ниво от 2 702,48 пункта.

На червено търговията днес приключи и за почти всички индекси в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още