IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup частично национализирана, негативен старт на американската сесия

Правителството поема до 36% от капитала на банката

19:13 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup частично национализирана, негативен старт на американската сесия

Акциите на Citigroup се понижават с над 30% към момента на сесията в Ню Йорк, след като бе съобщено, че правителството се е съгласило да повиши дела си в банката до около 36 на сто. Междувременно от Citigroup обявиха поредна загуба – в размер на 10 млрд. долара – за четвъртото тримесечие, както и че няма да раздават дивидент.

Досега американското правителство имаше само преференциални акции (които не му даваха право на глас) във финансовата институция, с които се сдоби след предоставената през миналата година помощ от 45 млрд. долара.

Като условие за настоящата помощ (в размер на до 25 млрд. долара) властите искат възможно най-бърза смяна на голяма част от ръководството, но се настоява изпълнителният директор Викрам Пандит да запази поста си.

Друго условие е, ако има и други инвеститори с преференциални акции, и те да ги конвертират в обикновени.

Повлияни от новината и от данните за силния икономически спад през четвъртото тримесечие, американските индекси започнаха петъчната борсова търговия с рязко понижение. Към 19 часа българско време част от загубите са възстановени, като Nasdaq дори успява да излиза и на положителна територия. Спадът при Dow Jones и S&P 500 е съответно 0,14% и 0,68%.

Още по темата:

Плюсове и минуси на национализацията на банки

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още