IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия назначи нов шеф на централната банка

Реформа в централната банка позволи отстраняването от този пост на критикувания за колапса на банковата система Давид Одсон

16:14 | 27.02.09 г.
Исландия назначи нов шеф на централната банка

Исландия назначи норвежки финансист за временен ръководител на централната банка за периода на възстановяване на страната след колапса на банковата система и валутата, предава Ройтерс. 

От банката съобщиха, че за неин гуверньор е бил избран Свейн Харалд Ойгард. Той е с 11-годишен опит в централната банка, министерството на финансите и парламента на Норвегия.

В четвъртък временното правителство на Исландия прие законопроект за реформа на централната банка, който позволява Давид Одсон да бъде отстранен от поста на гуверньор. Одсон е широко критикуван заради това, че не е положил повече усилия да предотврати фалита на страната. Одсон упорито се е противопоставял на молбите да правителството да подаде оставка.

Островната държава с 320 хил. души население получи заем от 10 млрд. долара от Международния валутен фондц и други кредитори, с който да възстанови банковата си система и доверието във валутата.

Кризата, която вече доведе до свиване от 10% в икономиката, вече взе и оставката на едно правителство.

Настоящата временна коалиция пое управлението по-рано този месец. Като свой приоритет тя е определила реформирането на централната банка.

Отделно исландското правителство съобщи, че един от вариантите за стабилизиране на финансовата система, които обмисля, е суап на чуждестранни активи, държани от пенсионните фондове в страната, срещу местни облигации във валута, собственост на чуждестранни инвеститори.

По данни на правителството чуждестранните инвеститори притежават дългови инструменти в местна валута за около 400 млрд. исландски крони, или 25% от брутния вътрешен продукт.

Тези средства са замразени в Исландия след краха на финансовата система в страната миналата година, когато Рейкявик спря капиталовите потоци, за да защити валутата си от по-нататъшно обезценяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още