IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И скандинавските страни не се изплъзнаха на рецесията

Спадът на шведската икономика се задълбочава, а Дания и Финландия навлязоха официално в рецесия

14:40 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
И скандинавските страни не се изплъзнаха на рецесията

Швеция, която вече навлезе в рецесия през второто тримесечие на 2008 г., отчита спад на БВП от 2,4% за четвъртото тримесечие. Свиване за тримесечието регистрира и датската икономика с 2%, а Финландия изненадващо се присъедини към страните в рецесия, след като по последни данни отчита спад на БВП за третото тримесечие при предварителни цифри за ръст.

Така обещанията на „северния модел“, синоним на икономическа ефикасност и социална справедливост, за алтернатива на англо-саксонския тип капитализъм се оказва изложен на изпитание от кризата, коментира AFP.

Брутният вътрешен продукт на Швеция се е свил с 0,6% през първото тримесечие на 2008 г., с 0,5% през второто и с 1% през третото. Спад се отчита при износа (-7,2%) и вноса (-5,4%), а индустриалното производство се е понижило с 6,1%

Преди да отчете спад от 2 на сто през четвъртото тримесечие, Дания е регистрирала понижение на БВП с 0,8% през третото.

Финландия, която години наред отчиташе по-силен растеж от останалите страни в ЕС, отчита свиване на БВП с 1,3% през четвъртото тримесечие след спад от 0,3% през третото. Предишните оценки на статистиката на страната бяха за ръст на икономиката през третото тримесечие с 0,1%.

Забавянето е засегнало почти всички индустриални сектори, а вносът и износът са намалели с над 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още