IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световни организации подпомагат финансовата система в ЦИЕ с 24,5 млрд. евро

Група от международни финансови институции ще отпусне заеми за опериращите в региона банки заради кризисната ситуация

09:09 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световни организации подпомагат финансовата система в ЦИЕ с 24,5 млрд. евро

Няколко международни банкови институции ще отпуснат заеми в размер на до 24,5 млрд. евро за подпомагане на банковата система в Централна и Източна Европа в борбата й с глобалната финансова криза.

Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка ще обявят мерките за подкрепа днес в Лондон, пише FT. Този ход идва заради значителната финансова нестабилност в региона, която е предизвикана от големия отлив на капитали.

През последните месеци банките от Западна Европа, които имат подразделения в ЦИЕ, изтеглят средствата, вложени в региона, за да стабилизират финансовото си състояние. Няколко от държавите в Източна Европа като Украйна, Унгария и Латвия са привлекли заеми от Международния валутен фонд, за да преодолеят недостига на капитал.

Европейската инвестиционна банка ще предостави 11 млрд. евро за финансиране на малките и средни предприятия в региона, като 5,7 млрд. ще могат да бъдат усвоени незабавно. ЕБВР пък ще отпусне до 6 млрд. евро за периода 2009-2010 година, които ще бъдат насочени към финансовия сектор, плановете на Световната банка са да предостави 7,5 млрд. евро, допълва вестникът.

Сред причината за предприетите действия е сериозната загриженост на международните финансови институции относно случващото се на финансовите пазари не само в ЦИЕ, а и в Европа като цяло. Това се вижда и от думите на президента на Световната банка Робърт Зелик, който заяви, че „е време Европа да се обедини, за да осигури това, че постигнатото през последните 20 години няма да бъде изгубено заради икономическата криза“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 27.02.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още