IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама иска данъчни увеличения за най-богатите и големите корпорации

Според някои идеята за увеличаване на данъците не е стратегия за възстановяване на икономиката

20:20 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама иска данъчни увеличения за най-богатите и големите корпорации

Президентът на САЩ Барак Обама предложи увеличение през следващото десетилетие с около 1 трлн долара на данъците, плащани от общо 2,6 млн. американци с най-високи доходи в страната, финансови компании от Wall Street, базирани в САЩ мултинационални корпорации и петролни компании, като по този начин да се платят постоянни данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, съобщи Bloomberg.

Предложението на Обама за бюджет за 2010 г., представено днес, ще върне двете най-високи данъчни нива от времето на Клинтън - 36 на сто и 39,6 на сто, през 2011 г. Сега най-богатите американци плащат 33 на сто и 35 на сто данък върху доходите си. Освен това Обама предлага данъка върху капиталовите печалби и дивиденти да се увеличи на 20 на сто за най-богатите от установените през 2003 г. от предишния президент Джордж Буш 15 на сто.

По този начин ще се обърне поетият от Буш курс за облекчаване на данъчното бреме за най-богатите хора в страната.

В същото време бюджетът запазва данъчните намаления за хората с по-ниски и средни доходи и преференциалното данъчно ниво за корпоративните дивиденти, което се оценява като положителна стъпка.

Според някои обаче идеята за увеличаване на данъците по време на криза ще срещне много сериозна съпротива и това не е стратегия за възстановяване на икономиката.

Предложеният бюджет за следващата фискална година е в размер на 3,55 трлн. долара. Освен това администрацията на Белия дом предлага бюджет от 3,94 трлн. долара за фискалната 2009 г., която приключва на 30 септември. В тази сума се включват допълнителните 250 млрд. долара за спасяване на банките, както и одобрените тази седмица от камарата на представителите 410 млрд. долара за финансиране на по-големите правителствени агенции до края на фискалната година.

Според официални лица плановете за разходи на Обама ще доведат до бюджетен дефицит за тази година в размер на 1,75 трлн. долара, или 12,3 на сто от БВП на страната, което е невиждан размер на бюджетния дефицит от края на Втората световна война насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 26.02.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още