IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разкриха поредна измама в САЩ, този път за 550 млн. долара

Двама мениджъри на парични активи са обвинени, че са използвали парите на инвеститорите като "лична касичка"

11:59 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разкриха поредна измама в САЩ, този път за 550 млн. долара

Двама мениджъри на парични активи, които управляват инвестиции на Carnegie Mellon University и други институции, са били арестувани в сряда по обвинение в присвояване на 550 млн. долара чрез продължила едно десетилетие измамна схема, съобщи Ройтерс.

61-годишният Пол Грийнууд и 64-годишният Стивън Уолш, генерални мениджъри и партньори в брокерската компания WG Trading Co, са били обвинени от щатската прокуратура в заговор, измама с ценни книжа и други престъпления.

Двамата са обвинени, че са използвали парични активи на клиент като „тяхна лична касичка“, за да финансират разточителен начин на живот, според щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC).

SEC и комисията за търговия с фючърси са повдигнали обвинения срещу двамата и техните компании, които включват още WG Trading Investors LP и инвестиционния съветник Westridge Capital Management Inc.

Обвиненията идват на фона на вълна от случаи на измама, в които са намесени мениджъри на парични активи. Най-големият случай е този с бившия шеф на Nasdaq Бърнард Мадоф, арестуван през декември по обвинение в измама, довела до загубата на до 50 млрд. долара.

Според властите измамата на Грийнууд и Уолш е започнала през 1996 г. От инвестираните от клиенти 667 млн. долара двамата са злоупотребили с около 554 млн. долара, според SEC.

Грийнууд е обвинен, че е използвал средствата на инвеститорите за закупуване на коне и скъпи предмети с колекционерска стойност, а Уолш е използвал парите за себе си и да плаща големи суми на бившата си съпруга. Те са харчили инвестираните пари и за много скъпи жилища и коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още