IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия чака крайния срок за плащане от Нафтогаз, готова пак да спре газа

Руски медии напомнят, че Украйна трябва да плати поредната си газова сметка до 7 март, ако не успее – Газпром готов да действа

11:39 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия чака крайния срок за плащане от Нафтогаз, готова пак да спре газа

Отношенията между Москва и Киев отново вървят към охлаждане, тъй като от ръководството на Газпром не изключват възможността на 8 март да намалят или спрат подаването на газ за страната поради неплатени сметки за „синьото гориво”, пише вестник „Комерсант”.

От ръководството на газовия гигант са заявили, че „ако на 7 март в Газпром не постъпят 400 млн. долара от страна на украинската Нафтогаз, то на 8 март ще се наложи отново да бъде спряно подаването на газ за Украйна”.

От ръководството на Газпром са посочили още, че дори това да се случи, „Газпром ще продължи да изпълнява своите задължения към европейските потребители в договорените обеми, но на границата с Украйна ще се подава по-малко газ, защото той не е безплатен за Нафтогаз”.

Съгласно подписания през януари нов 10-годишен газов договор между Русия и Украйна, за 2009 г. доставките за Украйна са в обем 40 млрд. куб. м. А подаденото количество газ трябва да се плаща до 7-мо число на следващия месец (в случая цената на газа за февруари е 400 млн. долара) и ако това не стане, следващите количества до края на периода на договора ще се плащат авансово.

Преди няколко дни от Нафтогаз са съобщили за възможността за влошаване на ситуацията с плащанията към Газпром, главно поради твърде голямата задлъжнялост на украинските топлофикационни предприятия към Нафтогаз, в размер общо на 575 млн. долара. От Нафтогаз в същото време са потвърдили, че до 7 март все пак ще успеят да се издължат на Газпром.

Експерти коментират, че въпросът е откъде Нафтогаз ще намери пари, тъй като и украинската държава е в тежко финансово положение, а като че ли единствената възможност е Нафтогаз да получи кредит от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още