IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦРУ вече докладва ежедневно на Обама и за икономическата ситуация

Сред разузнавателните служби на САЩ нараства убеждението, че икономическата нестабилност ще увеличи заплахите за сигурността

10:29 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЦРУ вече докладва ежедневно на Обама и за икономическата ситуация

Президентът на САЩ Барак Обама и висшите служители от администрацията му вече получават ежедневно доклад от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за глобалната икономическа криза в допълнение към отчета за терористични заплахи и други въпроси на националната сигурност, съобщи Los Angeles Times, цитирайки директора на ЦРУ Леон Панета.

Докладите се правят по искане на Белия дом и първият е предаден вчера.

По думите на Панета документът ще прави преглед на по-големите икономически събития в света и ще се фокусира върху това как спадът на пазарите и кредитният натиск влияят върху вземането на решения в отделните страни, включително Русия и Китай.

Докладът ще покрива „икономически, политически и правителствени събития“ в други страни, както и „последиците от тези събития за щатската икономика“, пояснява Панета, който встъпи в длъжността си миналата седмица.

Новината за доклада отразява увеличаването на фокуса върху икономическите проблеми от страна на разузнавателните служби на САЩ.

Директорът на националното разузнаване Денис Блеър заяви вчера пред Конгреса, че икономическата нестабилност „може да отслаби крехката подкрепа, която много развиващи се страни оказват на закона и реда“.

По думите на Блеър няколко европейски правителства вече са дестабилизирани от икономическите бедствия и „в голяма част от Евразия, Латинска Америка и африканските страни на юг от Сахара има недостиг на резервни средства и на достъп до международна помощ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още