IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Спасителен план и за длъжниците

Според шефа на ФЕД масовите просрочия на ипотеките не вредят само на кредиторите и длъжниците – те са заплаха и за цялата финансова система

20:02 | 25.02.09 г.
Бернанке: Спасителен план и за длъжниците

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви днес, че притежателите на жилища, които са в рискова ситуация, също се нуждаят от спасяване – дори и ако са знаели, че не биха могли да си позволят подобна придобивка.

Според Бернанке масовите просрочия на ипотеките не вредят само на кредиторите и длъжниците – те са заплаха и за цялата финансова система. По думите на председателя на ФЕД, нужно е да се плати цената на моралната опасност в името на нещо, което ще е по-добро за всички.

Към него се присъедини и друг член на ФЕД – Бърни Франк, заявявайки, че проблемът с моралната опасност засега трябва да остане на заден план.

Припомняме, че на 18 февруари президентът на страната Барак Обама обяви план за 75 млрд. долара за подпомагане на заемателите на кредити, чиито ипотеки страдат от сриващите се цени на недвижимите имоти.

Бернанке заяви още, че правителството на САЩ не планира национализация на банки в страната, която да ликвидира старите акционери.

Според него национализация означава, когато правителството „конфискува“ една банка, „занули собствеността на старите акционери и влезе в управлението и“. „Ние не планираме нищо подобно“, заяви Бернанке.

Вчера Бернанке заяви, че икономиката на САЩ се намира в период на остро свиване и предупреди, че рецесията може да продължи до 2010 г. освен ако политиците не вземат мерки за стабилизиране на финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още