IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P смъкна отново кредитния рейтинг на Украйна, рискът от банкрут расте

Държавният дълг на страната се оценява както този на Пакистан, рейтингът е най-нисък в Европа

16:15 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P смъкна отново кредитния рейтинг на Украйна, рискът от банкрут расте

Рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи с цели две нива оценката на държавния дълг на Украйна и сега той има най-ниския рейтинг в Европа. Това се случва едва ден след като беше редуцирана и оценката на дълга на Латвия, а Литва и Естония бяха заплашени със същото.

Дългосрочният дълг на Украйна вече има оценка ССС+, което е с цели седем стъпки под инвестиционните рейтинги, се казва в официално съобщение на S&P. По този начин рейтингът на страната се изравнява с Пакистан, а същевременно с това става и най-ниският в Европа.

Според агенцията перспективите пред страната остават негативни, което е сигнал, че кредитният рейтинг на Украйна може да претърпи и още корекции. Миналата година рейтингът на страната беше понижен на два пъти от агенцията.

„Понижението отразява нарастващите рискове за изпълнение на задълженията на Украйна, които се свързват със споразумението за помощ с МВФ, подписано заради липсата на широка политическа подкрепа за необходимите ревизии на бюджета и реформа на банковата система в навечерието на президентските избори през януари 2010 година“, се казва в официалното съобщение на S&P.

Към момента договорите за защита от непогасяване на задълженията по облигационните емисии на Украйна струват 59,5 на сто от номинала на облигациите плюс още 5 на сто на година, показват данни на CMA Datavision. Това означава, че за да се предпазят облигации на стойност 10 млн. долара за срок от пет години, трябва да се плати 5,59 млн. долара веднага плюс още 500 хил. долара всяка година.

По данни на Bloomberg това е най-високата цена за защита от държавен банкрут в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още