IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите банки в САЩ се подготвят за най-важното си изпитание

Стрес-тестовете, които ще определят кои банки са годни да оцелеят и колко средства ще са нужни за преодоляване на кризата, започват днес

13:40 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Големите банки в САЩ се подготвят за най-важното си изпитание

Администрацията на американския президент Барак Обама се подготвя за провеждането на стрес-тестове за най-големите банки в страната. Целта на операцията е да стане ясно кои от тях биха могли да оцелеят, ако рецесията в страната се влоши.

Очаква се банковите регулатори да проведат изпитания и да определят финансовото състояние на Citigroup, Bank of America и още няколко водещи финансови институции, които са получили средства от спасителния план на стойност 700 млрд. долара, пише АР.

Тестовете вероятно ще стартират още днес. Основната цел за провеждането им е да се помогне на регулаторните органи да установят дали банките притежават достатъчно капитал, както и правилно разпределени активи, за да успеят да устоят на допълнителни икономически шокове през следващите две години.

Регулаторите ще получат и по-ясна картина относно това дали банките ще имат нужда от допълнително подпомагане, за да могат да изпълняват критично важната си мисия за увеличаване на кредитирането към потребителите и фирмите.

Според председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който вчера говори пред американския Сенат, изходът от тестовете няма да бъде под формата „издържал-неиздържал“. Целта е да стане ясно „колко капитал е необходим на дадена банка, за да посрещне нуждата от кредит на нашата икономика“, смята специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 25.02.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още