IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама: Америка ще излезе от кризата по-силна

В отговор на критиките за скъпите спасителни планове новият президент на САЩ каза "Цената на бездействието би била още по-голяма"

10:55 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама: Америка ще излезе от кризата по-силна

Между икономическия реализъм и надеждата бяха смислово ориентирани посланията на американския президент Барак Обама по време на първата му реч пред Конгреса снощи. С нея бе направен опит да се внесе успокоение у американците с подчертаване на възможностите на САЩ да излязат от кризата „по-силни отпреди“.

По думите на Обама след крайностите в миналото е дошло време за равносметка, предава Ройтерс.

Новият президент на страната опита едновременно да охлади свръхочакванията на избирателите си към краткосрочните ефекти от взиманите антикризисни мерки, както и да изтъкне, че Америка, засегната от най-тежката криза от няколко десетилетия, все пак ще успее да се възстанови.

„Въпреки че нашата икономика може да е отслабнала и доверието ни може да е разклатено, въпреки че преминаваме през труден и несигурен период, днес искам всеки американец да знае следното: Ще се възстановим, ще си стъпим на краката“, каза Обама в речта си.

„И Съединените американски щати ще излязат (от кризата) по-силни отпреди“, подчерта президентът.

Барак Обама, който посочи, че е наследил бюджетен дефицит от над 1 трлн. долара, отправи куп индиректни критики към предшественика си Джордж Буш, предупреждавайки, че е дошъл моментът за „оправяне на сметката“.

Обама изтъкна още желанието си да прекъсне политиките, които нанасят негативно влияние върху имиджа на страната в чужбина. Той вече направи първите стъпки в тази посока, веднага след встъпването си в длъжност, със затварянето на военния затвор в Гуантанамо.

„Америка не измъчва“, каза той, намеквайки за оспорваните методи на разпити на задържани лица по времето на Буш.

Новият президент потвърди и че военните усилия на страната ще се съсредоточат върху Афганистан и обяви, че скоро ще представи план за „отговорно поставяне на край“ на войната в Ирак.

Голяма част от речта на Обама бе посветена на вътрешната политика и на ефектите от кризата, понасяни от американците. Президентът, който обеща да намали дефицита наполовина до края на мандата си през 2013 г., отново призова за финансова отговорност и заяви, че е открил възможности за съкращаване на 2 трлн. долара потенциални разходи в следващите десет години.

Едновременно с това той говори и за планирана мащабна и скъпа програма, позволяваща да удържи на обещанието си за здравно осигуряване за всички, както и за засилени мерки за борба с климатичните промени.

Но ако Обама остава доста популярен сред голяма част от населението според няколко извършени наскоро проучвания, Уол Стрийт е по-скоро скептично настроен по отношение на ефикасността на политиката му. От началото на управлението си новата администрация одобри възстановителни планове за огромни суми, оказва помощ на автомобилния сектор и поднови програмите за подкрепа на финансовата сфера.

Барака Обама предупреди, че икономическото възстановяване и спасяването на затруднените банки може да изисква допълнителни финансови усилия, но подчерта, че „въпреки цената си тези действия са важни, цената на бездействието би била още по-голяма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 25.02.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още