IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P понижи кредитния рейтинг на Латвия, заплашва Литва и Естония

Според агенцията балтийските държави са изправени пред сериозни трудности заради кредитната криза и отлива на капитал

09:20 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P понижи кредитния рейтинг на Латвия, заплашва Литва и Естония

Рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи оценката на държавния дълг на Латвия до ниво „некачествен“ (junk), което се случва изключително рядко, когато става дума за държава. Освен това агенцията предупреди, че може да редуцира рейтинга на страната още веднъж до края на годината или през 2010.

Агенцията заявява още, че рейтингите на Литва и Естония също са поставени под наблюдение и може скоро да бъдат понижени. Причината за това е, че според S&P балтийските държави са изправени пред сериозни трудности заради глобалната кредитна криза и отлива на капитал.

Заради замръзването на кредитните пазари инвестициите в региона са намалели значително, което води до затруднено погасяване на огромните натрупани дългове от последните години. Това се вижда и от поскъпването на финансовите инструменти за защита от непогасяване на държавните задължения на страните.

За Литва този инструмент е на рекордно висока цена, докато за Естония и Латвия цената му нараства, коментира британският вестник Independent.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още