IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започнаха седмицата със спад

Индексите заличиха първоначалните печалби и Dow Jones Stoxx 600 падна на шест годишно дъно

20:02 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси започнаха седмицата със спад

Борсовата седмица започна негативно за индексите на Стария континент. Пазарите приеха негативно случващото се в сектора на автомобилостроенето и финансовия свят и отново предприеха разпродажби. В резултат на това регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 0,8 на сто до 175,48 пункта този следобед, което е най-ниската му стойност за последните шест години.

Началото на търговията не вещаеше подобно развитие, като индексът се движеше с повишение от 1,6 на сто като следствие от позитивните очаквания за ефектите от решителните действия на американското правителство за подкрепа на финансовия сектор. Те се породиха след обявяването на старта на нова програма за подкрепа на финансовата система.

В крайна сметка мечките взеха превес, за което допринесе и понижаването на кредитния рейтинг на автомобилните производители Fiat и Renault от страна на Moody's. Това доведе до поевтиняване на акциите на италианската компания с 5,6 на сто, а на френската – с 10 на сто.

Днес в Германия водещият индекс DAX падна на четири годишно дъно, отстъпвайки с 2 на сто до 3 963,45 пункта, което не се е случвало от ноември 2004 година насам. От 30-те компании, включени в индекса, едва 4 отбелязаха ръст на пазарната си капитализация, като акциите на нито едно дружество не поскъпнаха с повече от 1 на сто.

На Острова FTSE 100 се понижи с 1 на сто до 3 850,73 пункта, а във Франция САС 40 отстъпи с 0,8 на сто до 2 727,87 пункта. В Холандия понижението на AEX възлезе на 2,3 на сто, а в Швеция OMX падна с 2,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още