IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Властите в САЩ готови да предоставят още пари на банките

В сряда ще стартира нова програма за финансиране, чиято цел е да поддържа жизнеността на големите финансови институции

17:53 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Властите в САЩ готови да предоставят още пари на банките

Надзорните органи на финансовата система в САЩ дадоха поредния си категоричен сигнал, че подкрепата за банковия сектор ще продължи на всяка цена. Това стана ясно след обявяването на нова програма за предоставяне на средства за поддържане на доброто състояние на големите банки, която ще стартира в сряда.

„Американското правителство стои твърдо зад банковата система в този период на финансово напрежение, за да осигури това, че тя ще бъде способна да изпълнява своята функция по предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса“, се казва в становище, разпространено от американското финансово министерство.

„Правителството ще осигури възможност банките да имат достатъчно ликвидност и капитал, за да отпуснат достатъчно кредити за възстановяване на икономическия растеж“, казват регулаторните органи.

„Освен това ние за пореден път заявяваме решителността си за запазване на жизнеността на систематично важните финансови институции, така че те да могат да посрещат своите задължения“, се казва още в съобщението, цитирано от CNBC.

Програмата, която ще стартира в сряда, се нарича Програма за финансова помощ (Capital Assistance Program – CAR) и беше обявена от финансовия министър Тимъти Гайтнър на 10 февруари. Тя е част от по-мащабния план за спасяване на банковата система, в който се предвижда създаването на публично-частни партньорства за премахване на лошите активи от банковите баланси.

Съгласно новата програма регулаторните органи ще проведат „стрес-тестове“ за оценка на потенциалната нужда от капитал от страна на водещите банки, в случай че икономиката на страната се представи по-зле, отколкото се очаква.

Днешното съобщение идва след доклад от вчера, който показа, че държавата може да прибегне до увеличаване на дела си в Citigroup до 40 на сто. В разпространеното днес становище обаче не се споменава името на нито една финансова институция, която ще бъде подпомогната в случай на нужда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още