IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубай продаде облигации за 10 млрд. долара на ОАЕ

Обединените емирства дават сигнал, че са готови на съвместна помощ, когато има проблем за някое от тях

17:30 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дубай продаде облигации за 10 млрд. долара на ОАЕ

Дубай е продал облигации на стойност 10 млрд. долара на Обединените арабски емирства, като целта на операцията е преодоляване на проблеми с ликвидността. В резултат на сделката акциите на водещите компании в Дубай поскъпнаха с по около 8 на сто.

Пазарите приеха днешния ход като сигнал, че ОАЕ има желание да оказва помощ на отделните емирства, когато това е необходимо.

Средствата ще бъдат използвани от Дубай за погасяване на плащане по многомилионните дългове, натрупани при поредицата от проекти за експанзия на икономиката.

Ключовият за икономиката на емирството сектор на недвижимите имоти обаче е сериозно засегнат и става все по-трудно да се осигуряват кредити както за финансиране на проекти, така и за държавни разходи.

Обединените арабски емирства са един от основните региони за добив на петрол, но Дубай не разполага с големи залежи от суровината. Поради тази причина за експанзията в регионален финансов и туристически център емирството се е нуждаело от големи количества външни заеми.

Очаква се облигациите, купени от ОАЕ, да носят годишен купон от 4 на сто. Те са част от по-мащабна програма за набиране на 20 млрд. долара, съобщават от финансовото министерство на Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още