IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френското правителство подпомага сливане на банки с 5 млрд. евро

Държавата може да стане акционер във втората по големина френска банка след консолидация на водещи играчи

16:32 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Френското правителство подпомага сливане на банки с 5 млрд. евро

Френското правителство може да предостави до 5 млрд. евро под формата на заеми за двете финансови институции, чието сливане се очаква от няколко месеца – това на Banque Populaire и Caisse d'Epargne.

С обединяването на двете институции ще бъде създадена втората по големина банка във Франция след Credit Agricole, предава ВВС. Тя се очаква да притежава депозитна база от над 480 млрд. евро.

Според френския министър на финансите Кристин Лагард държавата може да се превърне в акционер в новата финансова институция. От нейно изказване става ясно, че заемите „могат да бъдат конвертирани в акции при настъпването на падежа им“.

Лагард гледа на предстоящата сделка като на „интелигентен брак“, допълва ВВС.

Плановете на правителството е на банките да бъдат предоставени подчинени дългове, които не е необходимо да бъдат връщани, преди да бъдат задоволени претенциите на всички останали кредитори.

Caisse d'Epargne и Banque Populaire бяха засегнати от сериозни загуби от съвместната им инвестиционна компания Natixis. През декември нейните ръководители заявиха, че потенциалната загуба може да достигне 450 млн. евро, като 50 млн. от тях се дължат на експозиция към пирамидата на Бърнард Мадоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 15.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още