IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Тайланд отчете рязък спад от 6%

Рекордното понижение през последните три месеца на 2008 г. се дължи на намаляването на износа и туризма

14:33 | 23.02.09 г.
Икономиката на Тайланд отчете рязък спад от 6%

Икономиката на Тайланд отчете рекордно понижение през последните три месеца на 2008 г. в резултат на спад на износа и туризма. Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 6,1% за периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, сочат данни на националния борд за икономическо и социално развитие (NESDB), цитирани от BBC.

Това е най-големият спад от 1993 г. насам, откогато се следят данните. От борда посочват, че е възможно икономиката да се свие с 1% през 2009 г.

Експорто-ориентираната азиатска икономика беше засегната от глобалното забавяне и политически безредици в края на 2008. Протести срещу правителството затвориха летищата в Банкок, което се отрази на туризма, един от ключовите отрасли в страната.

Спрямо същия период година по-рано икономиката се е свила с 4,3% през четвъртото тримесечие.

Износът, който формира над 60% от БВП на Тайланд, е намалял с 9,4%. От NESDB прогнозират износът да се понижи с 13,1% през 2009 г. след ръст от 16,8% през 2008 г.

От декември насам централната банка на страната понижи основната лихва с общо 1,75 процентни пункта до 2% в опит да спаси икономиката от първата й рецесия от повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още