IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирак търси независимост от петрола чрез диверсификация на приходите си

Спадът в цената на петрола тревожи страната, която получава 98 на сто от приходите си от него

13:56 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ирак търси независимост от петрола чрез диверсификация на приходите си

Ирак, който разполага с третите по големина в света петролни запаси, иска да диверсифицира източниците на приходите си с оглед на резкия спад в цената на суровината, в заявил в интервю за АФП министърът на планирането Али Бабан.

„Спадът (в цената на петрола) може да продължи дълго време, особено предвид тенденцията в развитите страни да използват възобновяеми енергийни източници или чиста енергия“, коментира Бабан.

Развитието на селското стопанство, индустрията и религиозния туризъм са трите приоритета на министъра като начини за заместване на приходите от петрол. „Трябва да налеем много инвестиции в тези сектори и да се фокусираме върху тях, да разрешим проблемите им“, казва Бабан.

Продажбите на петрол представляват 98 на сто от държавните приходи на Ирак и на правителството се наложи да намали бюджета за 2009 г. на два пъти заради падащите цени на суровината.

Според Бабан дори и през следващите години да има увеличение на търсенето на енергия, то ще бъде поето от новите енергийни източници.

Министърът подчертава, че правителството не иска да намалява като цяло значимостта на петролния сектор, а да е готово за спешна ситуация, затова цели да понижи дела на петролните приходи. Той иска ново законодателство за реформиране на банковата система и капиталовия пазар на Ирак, както и да се насърчат иракските бизнесмени да се върнат в страната.

Бабан признава, че са необходими големи промени в законодателството и правителствената администрация, за да „бъдат избавени от бюрокрацията и корупцията“.

Министърът иска реформите да бъдат реализирани в следващите три до пет години, тъй като по-дългото отлагане ще струва скъпо на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още