IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, златото леко надолу

Ръстът на борсите в Азия в очакване на още по-решителни действия срещу финансовата криза в САЩ подкрепи нефта в началото на седмицата

09:54 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва, златото леко надолу

Цената на петрола започна седмицата с повишение, като котировките преминаха над 40 долара за барел. В същото време златото отстъпва след силния ръст от миналата седмица и цената му се понижава с около 1,4 на сто спрямо петък.

Основен двигател на настроенията е ръстът на борсовите индекси в Азия. Той се дължи на спекулации, че властите в САЩ ще предприемат още по-радикални мерки за подкрепа на финансовия сектор с цел предотвратяване на нови банкови фалити. Част от тях според Wall Street Journal са свързани с увеличаване на държавния дял в една от най-големите американски банки – Citigroup, до 40 на сто.

Върху котировките влияние оказват и очакванията за нова редукция на петролните доставки от страна на ОПЕК, които отново набраха сила след изявление на петролния министър на Алжир Шакиб Келил от вчера, предава Bloomberg. Следващата среща на лидерите на организацията е насрочена за 15 март и ще се проведе във Венецуела.

Новата седмица стартира с ръст в цената на петролните контракти с доставка през април от 1,1 на сто до 40,45 долара за барел в Ню Йорк. В по-ранните часове котировките се движеха на нива, по-ниски с около долар, но отстъплението на долара срещу еврото доведе до обръщане на настроенията.

Към момента на електронната платформа на борсата в Лондон Брентът с доставка през април повишава цената си с 1 на сто до 42,29 долара за барел.

Другата ключова суровина, която приковава погледите на трейдърите – златото, започна новата седмица с понижение в цената си. След като в петък жълтият метал премина над 1 000 долара за тройунция за пръв път от една година насам, днес котировките на априлските фючърси отстъпват с 1,4 на сто до 988,50 долара за тройунция.

При спот търговията също се наблюдава понижение в цената на златото, като то поевтинява с 0,8 на сто до 984,35 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още