IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

De Beers получава заем от 500 млн. долара за справяне с кризата

Най-голямата компания за производство на диаманти в света ще получи заем от тримата си акционери

18:04 | 20.02.09 г.
De Beers получава заем от 500 млн. долара за справяне с кризата

Най-голямата компания за производство на диаманти в света - De Beers, съобщи, че тримата й акционери са се споразумели да я кредитират с 500 млн. долара, за да й помогнат да се справи с икономическия спад и по-слабите продажби за 2008 г., съобщи Ройтерс.

Гарет Пени, управляващ директор на компанията, заяви днес, че глобалната икономическа криза оказва отрицателно въздействие върху продажбите на диамантени бижута на дребно, ликвидността и търсенето на нешлифовани диаманти, което се е отразило на продажбите.

„Очакваме търговските условия да останат трудни през цялата 2009 година“, допълва той.

Британският миннодобивен гигант Anglo American Plc, който държи 45% от De Beers, обяви, че ще инжектира 225 млн. долара в компанията като част от инициативата за отпускане на заем от 500 млн. долара.

Другите два акционера са Central Holdings, който представлява участието на семейство Опенхаймер с дял от 40%, и правителството на Ботсвана, което притежава 15% от диамантената компания.

Общите продажби на De Beers за 2008 са се повишили с 1% до 6,9 млрд. долара, след като през последното тримесечие на годината търсенето рязко намаля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още