IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка настоя ЕС да защити икономиките на новите страни членки

Институцията призова Европа да загърби протекционизма

17:26 | 20.02.09 г.
Световната банка настоя ЕС да защити икономиките на новите страни членки

Световната банка настоя Европа да защити успехите на Източна Европа в ускоряването на икономическия растеж и борбата с бедността, съобщи институцията.

“Източна Европа понася особено силни удари в днешните трудни времена,” заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, коментирайки във Варшава публикуването на последния Редовен икономически доклад на Световната банка за десетте нови страни-членки на ЕС, ЕС10.

“Избирайки членството в Европейския съюз, страните от ЕС10 поеха ангажимент за отваряне на своите икономики и интеграция в глобалната икономика. Този път им донесе дивиденти – ускоряване на икономическия растеж и намаляване на бедността. Ако светът се обърне към протекционизма, тези страни едва ли биха могли да запазят трудно извоюваните постижения”, заяви още Гил.

“Фискалните програми за стимулиране на икономиките на индустриалните страни следва да бъдат използвани за насърчаване на производството по начини, които са ефективни за всички, а не тясно националистически. Във времена на икономическа криза нарастващият протекционизъм може да се окаже най-голямата заплаха пред възстановяването на икономиките”, добави още той.

Възможностите за икономически растеж през 2009 г. в страните от ЕС10 продължават да намаляват, се казва в Редовния икономически доклад на Световната банка за ЕС10. Перспективите за икономическо възстановяване в глобален мащаб, за частни капиталови потоци и растеж в ЕС10 непрекъснато се влошават.

Прогнозите съдържат голяма степен на несигурност, но вероятността за влошаване е голяма. Икономиките на ЕС10 са изправени пред предизвикателства, свързани с недостиг на международна ликвидност, уязвимост на банките и влошаващи се експортни пазари.

Въздействието ще бъде почувствано силно в реалната икономика с увеличаване на необслужваните плащания по банкови заеми и просрочия по ипотечни кредити, както и с рязко нарастване на безработицата.

“Много вероятно е 2009-та да бъде трудна година, ако съдим по това, което стана в края на 2008 г.”, казва Ерика Йоргенсен, икономически съветник на Световната банка за Европа и Централна Азия и автор на доклада.

„Глобалната интеграция в сферата на финансите, производството и труда беше нещо добро. Поглеждайки сега назад обаче е по-лесно да се видят опасностите, свързани например с ипотечните заеми в чужда валута с плаващ лихвен процент. При липсата на малка или никаква възможност за фискално стимулиране на икономиката, правителствата ще трябва да се съсредоточат върху други мерки за стабилизиране на финансовия сектор и за подобряване качеството на публичните разходи, за да се гарантират основните публични услуги и социалното подпомагане на най-уязвимите”, допълни Йоргенсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още