IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бонусите на руските банкери – пир по време на криза

Най-щедри премии са раздадени в Газпромбанк – средно по 2,88 млн. долара за всеки топ-мениджър

14:22 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бонусите на руските банкери – пир по време на криза

Икономическата криза досега не е принудила руските банкери, по примера на техни колеги от Европа, да се откажат от крупните си възнаграждения и бонуси, което се отнася и за ръководствата на банките, получили финансова помощ от държавата, пише Интерфакс. Това показват излизащите вече финансови резултати на банките за 2008 г. и изплатените премии.

Първа в рейтинга по щедрост по време на криза е Газпромбанк, която е изплатила на всеки от 14-те топ-мениджъри в края на миналата година премии на средна стойност по 2,88 млн. долара, което е с 1,3% по-малко в сравнение с 2007 г.

На второ място по размер на премиите на ръководството е Банка „Москва”, изплатила по средно 2,7 млн. долара на всеки от 13-те висши мениджъри, което представлява увеличение с 80% спрямо предходната година. От банката наскоро са разяснили, че тези средства, въпреки че се изплащат в края на 2008 г., са въз основа на резултатите от 2007 г. А бонусите за 2008 г. още не са изчислени, но те ще бъдат много по-малки. От Интерфакс коментират, че въпреки това от Банка „Москва” би трябвало да имат предвид, че така или иначе кризата вече се е развила, и държавата дава пари от бюджета в помощ на банките, вкл. и на посочената.

А държавната ВТБ се нарежда на трето място по размер на бонусите на ръководството, възлизащи за 2008 г. на по 1,95 млн. долара на всеки от 11-те топ-мениджъри.

Висшето ръководство на най-голямата руска банка – Сбербанк, състоящо се от 23-ма човека, е получило премии от по около 1,6 млн. долара за всеки, което е по-малко с няколко процента от предходната година.

Ръководството на ВТБ-24, получило бонуси по 1,5 млн. долара всеки, което е с 60% повече от предходната година, също е уточнило, че средствата са на основата на резултатите от 2007 г.

А седемте висши мениджъри на банка „Руски стандарт”, в края на миналата година са отпаднали от класацията на банкерите милионери, тъй като всеки от тях е получил годишни премии в размер на 950 хил. долара, което е с 30% по-малко в сравнение с предходната година.

По принцип годишните бонуси в милиони долари на висши руски банкери не са нещо нередно, тъй като банките са едни от най-богатите институции, а и възможността за премии е включена в трудовите договори, коментира Интерфакс. Но в момента такива премии привличат особено внимание предвид глобалната криза, а и заради факта, че отпуснатите средства от държавата не се използват само за погасяване на задълженията и разширение на кредитирането, а и за валутни спекулации и за собствени възнаграждения.

Анализатори коментират, че руските банки, влизащи в топ 100, през последното тримесечие на миналата година са получили помощ от държавата в размер на 3,1 трлн. рубли (близо 86 млрд. долара). От тях те са изразходвали само 600 млрд. рубли (близо 16 млрд. долара), т.е. само 20%, за погасяване на текущи задължения, а останалите са отишли за увеличение на собствените им активи.

Банките, изплащащи толкова сериозни премии на мениджърите, рискуват да си навлекат гнева на властите, коментират анализатори. Руското Министерство на финансите вече се е заело с въпроса и подготвя предложение за ограничаване размера на премиите на топ-мениджърите на банките, и особено на тези, които получават държавна помощ.

Освен това толкова огромни от гледна точка на обикновения руснак суми, които банкерите сами си изплащат по време на криза, могат да подронят изграждания години наред имидж на банките. Сега не е най-подходящият момент за подобни възнаграждения и за репутацията на банкерите би било далеч по-добре да не получават такива пари, допълва Интерфакс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още