IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen oчаква 1,3% спад на БВП на Централна и Източна Европа

Според шефа на Райфайзен Интернешънъл Херберт Степич има преувеличаване на риска за региона

13:25 | 19.02.09 г.
Raiffeisen oчаква 1,3% спад на БВП на Централна и Източна Европа

През 2009 г. брутният вътрешен продукт на страните от Централна и Източна Европа ще се свие с 1,3%, прогнозират макроикономическите анализатори на Райфайзен Интернешънъл. С толкова ще се свие и БВП на Австрия.

Въпреки влошените общи условия, главният изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл Херберт Степич разглежда региона като мотор на растежа на Европа и подчертава, че е важно този мотор да продължи да работи.

Продължаващото преувеличаване на високия риск и отчасти необоснованото обществено мнение за Централна и Източна Европа са потенциални пречки за постигането на тази цел, смята Степич. Това оказа влияние върху цените на акциите на много компании, работещи активно в региона и е далеч от фундамента на бизнес развитието им.

Въпросът, който сега стои на дневен ред е, да бъдат избегнати дългосрочните последствия за реалната икономика. "Не трябва да се връщаме към Европа на две скорости. Европейският съюз и много други институции инвестираха твърде много в проекта за обща и стабилна Европа. Райфайзен Интернешънъл вече демонстрира дългосрочния си ангажимент в Централна и Източна Европа по време на кризата в Русия през 1998 г. и допринася значително като системно значима банка за икономическата стабилност на региона”, каза Степич.

Консолидираната нетна печалба след приспадане на данъците и миноритарните участия на Райфайзен Интернешънъл се е увеличила със 17% през 2008 г. до 982 млн. евро, с което институцията успява да достигне прогнозите си, направени през миналата година, съобщиха от банката.

Водещ фактор за нарастването на печалбата е нетният лихвен приход, който се увеличава с близо 34% до 3,2 млрд. евро. Нетният приход от комисиони достига 1,5 млрд. евро, което представлява ръст от над 20% в сравнение с 2007 г.

Печалбата от търговски операции е нараснала с 31% до 168 млн. евро, докато общите административни разходи са се увеличили с около 21% до 2.6 млрд. евро. През 2007 година тяхната стойност е била 2,2 млрд. евро.

Начисленията на провизии за обезценка нарастват до 780 млн. евро – над два пъти повече в сравнение с 2007 г. (357 млн. евро). Този значителен ръст отразява консервативното управление на риска от страна на Райфайзен Интернешънъл и е буфер срещу бъдещи рискове, се казва още в съобщението.

През 2008 г. Райфайзен Интернешънъл се е фокусирала върху депозитите от клиенти, които се увеличили до 44,2 млрд. евро, което представлява ръст от 9% на годишна база.

През 2008 г. кредитите са нараснали с 18% до 57,9 млрд. евро, а като цяло активите на Райфайзен Интернешънъл са отбелязали ръст от 17% и достигат 85,4 млрд. евро, в сравнение със 72,7 млрд. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още