IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети пореден негативен ден за европейските борси

Разочароващи корпоративни новини и негативизъм заради спадовете в САЩ от вчера натиснаха индексите на Стария континент

19:32 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трети пореден негативен ден за европейските борси

Борсите в Европа регистрираха трети пореден спад днес, макар в края на търговията настроенията на пазара да се подобриха значително заради очаквания нов американски план за стимулиране на ипотечния пазар.

В края на сесията на европейските пазари стана ясно, че американският президент Барак Обама ще обяви нови мерки за насърчаване на изпадналия в криза жилищен пазар. Те предвиждат наливането на до 275 млрд. долара към финансовите институции, обслужващи сектора, както и подпомагане на кредитополучателите.

Обявяването на мерките доведе до ръст на американските индекси, който доведе след себе си положителни настроения и в Европа. Така регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 ограничи спада си за деня до 0,8 на сто и падна до ниво 183 пункта, което означава, че понижението му от началото на годината вече е 8 на сто.

Движеща сила на пазарните настроения в Германия и Франция стана изказването на немският финансов министър, че двете страни могат да се окажат принудени да спасяват цели държави, а не само отделни банки заради нарастващите бюджетни дефицити в еврозоната.

Това подейства обезпокоително на пазарите, тъй като би могло да доведе до значителни разходи за Франция и Германия. По темата се включиха и от Европейската комисия, като стана ясно, че шестте страни от еврозоната, които са отчели големи бюджетни дефицити през 2008 година ще бъдат подложени на санкции.

В крайна сметка днешната сесия завърши с понижение на немският индекс DAX от едва 0,3 на сто до 4 205 пункта, а френският САС40 отстъпи с минималните 0,04 на сто до 2 874,07 пункта.

На Острова FTSE 100 изгуби 0,7 на сто до 4 007 пункта, като 60 от попадащите в него 102 дружества завършиха търговията с понижена пазарна капитализация. Една от съществените новини от днешния ден е това, че Английската централна банка се подготвя да започне да увеличава паричното предлагане на Острова, което се разбра от доклада от последната среща на институцията. Според анализатори това може да означава, че банката планира печатането на пари.

По обратен начин се разви сесията в Испания и Швеция, като IBEX 35 се повиши с 0,2 на сто до 7 861 пункта, а OMX напредна с 0,8 на сто до 653 пункта. На борсата в Швейцария пък SMI добави 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още