IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плановете на Обама доведоха до резки колебания на щатския пазар*

След първоначалните загуби индексите тръгнаха нагоре малко преди средата на сесията

18:31 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Плановете на Обама доведоха до резки колебания на щатския пазар*

Борсовата сесия в САЩ стартира с големи колебания, като първоначално индексите излязоха на зелено след пропадането до най-ниските си нива от ноември, но впоследствие мечките отново успяха да вземат превес. Около два часа след началото на търговията обаче борсовите индикатори вече се движат на положителна територия.

Пазарите са в очакване на изказване на президента Барак Обама, което е насрочено за 19:15 часа българско време. На него трябва да бъде представен план за борба с жилищната криза в страната, съгласно който трябва да бъдат инвестирани до 275 млрд. долара за противодействие на вълната от необслужвани ипотеки, предава CNBC.

“Всички ние плащаме цената на кризата с ипотечните заеми. И всички ние ще платим дори по-висока цена, ако позволим на кризата да се задълбочи – криза, която разкъсва идеята за притежаване на дом, средната класа и американската мечта като цяло“, се казва в предварително разпространено изказване на Обама.

Очаква се чрез приемането на пакета от мерки да може да се помогне на до 5 млн. американски семейства.

Заслуга за пониженията от началото на сесията имаше новината, че началното жилщно строителство и броят издадени разрешителни за строеж са отбелязали поредните си рекордно ниски стойности през януари.

Два часа след началото на сесията в Ню Йорк индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с около половин процент до 7 586 пункта. В началото на сесията обаче нещата изглеждаха доста негативно, след като беше пробита психологическата бариера от 7 500 пункта.

До момента широкият индекс S&P 500 напредва с 0,5 на сто то 793 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite добавя 0,9 на сто до 1 484 пункта.

*Информацията е актуална към 18:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още